Nog geen 40 jaar geleden was het laseren van de ogen nog revolutionair,  maar vandaag de dag is het een bekend fenomeen geworden en kennen steeds meer mensen wel iemand die zijn gezichtsvermogen aanzienlijk heeft verbeterd met deze techniek. Hoewel de procedure bekendheid geniet, weten de meeste niet erg veel over de operatie zelf. In deze blog willen we het chirurgische proces voor je toelichten en een antwoord geven op de vraag wat de status is van ooglaseren in het medisch circuit.

Ooglaserchirurgie in een notendop

Extreem kort gezegd komt laser-oogchirurgie erop neer dat dat de cornea (het hoornvlies) van de patiënt wordt aangepast, om ervoor te zorgen dat het licht dat het oog binnenkomt op de juiste plek op het netvlies valt. Doordat met laser uiterst precies te werk kan worden gegaan, is deze ingreep bij 95% van de gevallen al succesvol bij de eerste poging en kan hij verziendheid, bijziendheid en zelfs cilindrische afwijkingen aanzienlijk verbeteren of zelfs teniet doen.

Het aanpassen van het hoornvlies wordt bereikt doordat de chirurg met behulp van een specialistische laser de breking van het binnenvallende licht als het ware herleidt. Omdat de ingreep weinig impact heeft, kan de patiënt meteen na de behandeling weer naar huis en herstelt het oog aanzienlijk sneller dan na een traditionele operatie.

Wat kunt u tijdens en na de procedure verwachten?

Een laser oogoperatie is vrij snel uitgevoerd. De gemiddelde ingreep duurt tussen de 15 en 30 minuten en is afhankelijk van het type operatie waarvoor wordt gekozen. Ook de specifieke eigenschappen van de oogafwijking van de patiënt spelen een rol in de duur van de ingreep.

In de meeste gevallen komt het zicht van de patiënt al enkele uren na de operatie weer terug. Als de dagen vorderen, zal het zicht steeds verder verbeteren, tot het maximale rendement van de ingreep is bereikt. Een paar dagen na de ingreep kan weer begonnen worden met werken, op voorwaarde dat de patiënt de ogen goed blijft spoelen en de thuiszorg instructies van de kliniek volgt. Dit betekent onder andere dat er geen contactsport mogen worden gedaan gedurende een korte periode. Bij sommige vormen van laser-oogchirurgie (zoals PRK) moet de patiënt gedurende maximaal vier dagen een beschermende contactlens dragen.

Sommige patiënten vertellen over klachten al een halo-effect rond objecten die ze waarnemen, vooral bij straatverlichting, of over problemen met nachtzicht. Echter ook deze klachten moeten na verloop van tijd verminderen en verdwijnen.