Vroeg of laat krijgt iedereen er wel mee te maken. Je kan er bijna niet omheen. Heb jij last van gehoorverlies of ken je iemand en je wilt hier meer over weten? Dit artikel gaat hier dieper op in of doe anders een gratis hoortest van Schoonenberg als je twijfelt aan je gehoor. Binnen slechts 15 minuutjes weet je hoe je gehoor is gesteld!

Wat is het nu precies? 

Ja, wat is het nu eigenlijk? Het komt heel veel voor bij mensen. Als je naar Nederland kijkt zijn er ongeveer 1.6 miljoen mensen die slechthorend zijn. Dat is ongeveer 1 op de 10 van alle Nederlanders! Geluid wordt uitgedrukt in decibels. Geluid wat heel zacht klinkt rond de 0 decibel kun je nog maar net horen. Men heeft te maken met gehoorverlies als je meer dan 35 decibel gehoorverlies hebt op je beste oor. Dit betekent simpel gezegd dat je alle geluiden onder de 35 decibel niet meer goed binnen krijgt.

Hoe herken je het?

Je kan het herkennen als je in sommige situaties niet meer goed hoort. Het is dan moeilijker om mensen duidelijk te verstaan en het luisteren kost je meer moeite. Zet je de radio of televisie vaak harder? Vraag je geregeld of iemand het nog een keer kan herhalen omdat woorden lijken weg te vallen? Heb je moeite om te bepalen waar het geluid precies vandaan komt? Of heb je last van onverklaarbare vermoeidheid? Als dit sterk een belletje bij je ringt heb je wellicht te maken met een vorm van gehoorverlies.

Soorten gehoorverlies

Over het algemeen zijn er twee soorten. Bij geleidingsslechthorendheid is er een gehoorprobleem in het buiten- of middenoor. Hierdoor wordt geluid niet goed doorgegeven naar het binnenoor. Dit kan zijn door een oorontsteking of een verstopping van oorsmeer. Dit soort gehoorverlies is meestal goed te genezen. Bij perceptieslechthorendheid is er een probleem in het binnenoor. Het kan zijn dat de haarcellen in het binnenoor zijn beschadigd. Ook kan een gehoorzenuw niet meer goed werken en geluid oppakken. Dit type kan blijvende schade leveren op je gehoor.

Oorzaken gehoorverlies

Gehoorverlies kan voor iedereen verschillende oorzaken hebben. Misschien heb je altijd gewerkt in een luide omgeving bijvoorbeeld. Of had je vroeger vaak last van een piep in je oor na het uitgaan. De kans is groot dat je dan gehoorverlies hebt door lawaai. Dit kan komen door een teveel aan lawaai of een lange blootstelling aan geluid.

Ouderdomsslechthorendheid veruit komt het meeste voor. De haarcellen zijn dan beschadigd geraakt door jarenlange slijtage aan het oor. Meestal komt dit voor na het vijftigste levensjaar. Sommige mensen hebben een aangeboren slechthorendheid. Deze kans is ongeveer 1 op de 1600 in Nederland en komt dus niet heel erg veel voor. Dit kan ontstaat door bijvoorbeeld een infectie, maar het kan ook erfelijk bepaald zijn in je genen.

Wat zijn de gevolgen?

Het kost je vooral veel mentale energie en moeite om goed te verstaan. Dit komt omdat je hersenen harder moeten werken om gesprekken te volgen of om bepaalde geluiden op te merken. Je kan bijvoorbeeld emotioneel uitgeput raken omdat je hier moeite mee hebt. Dit kan leiden tot angsten en zelfs depressies. Het is dus slecht voor je gezondheid wanneer je hiermee kampt. Het kan ook leiden tot sociaal isolement omdat je steeds moelijker contacten kan onderhouden als je niet meer goed hoort. Let daarom goed op je gezondheid van je oren, het scheelt je een heleboel.