Zoals je misschien al had bedacht is de meest bekende vorm van gehoorschade lawaai. Iets wat iedereen zomaar kan overkomen. Het ontstaat door een plotseling hard geluid of landurige blootstelling aan geluid. Elk paar oren heeft gevoelige haarcellen die zijn verbonden met gehoorzenuwen. Deze verbinding van weefsel wordt ook wel synapsen genoemd. Wanneer de synapsen kapot raken treedt er gehoorschade op. Je gehoorschade ligt dus aan hoe erg de synapsen zijn beschadigd. Lees snel verder als je meer wilt weten over de andere oorzaken!

Last van een ooronsteking?

De oorzaken van gehoorschade kunnen in drie categorieën worden verdeeld. Bij conductieve gehoorschade wordt geluid geblokt vanuit het buiten of middenoor. Dit komt vaak voor wanneer je last hebt van een oorontsteking. Een defect trommelvlies of mechanisch trauma door een harde knal vallen ook hieronder. Een symptoom van deze oorzaken is wanneer je spraak alleen verstaat als het luid genoeg klinkt zonder al te veel aanwezige achtergrondgeluiden.

Ouderdomsslechthorendheid

Je hebt Perspectieve gehoorschade  wanneer het binnenoor met de synapsen en de gehoorzenuwen beschadigd is. Dit leidt tot een storing van de hersenen. Oorzaken zijn bijvoorbeeld zuurstofgebrek, lawaaibeschadiging, een aangetaste zenuw, plotseling slechthorendheid of ouderdomsslechthorendheid. Vooral ouderdomsslechthorendheid komt veel voor. Met de jaren wordt het oor minder gevoelig met name in hogere frequenties. Meestal ontstaat dit vanaf het vijftigste levensjaar. Dit kan komen door lawaai, het gebruik van bepaalde medicijnen of een verslechterde bloedstroming in het oor. Ook kan het zijn door slechte eetgewoontes op lange termijn waardoor de gehoorzenuwen steeds langzamer informatie verwerken. Let daarom altijd goed op wat je eet!

Geen gemeten gehoorverlies na een gehoortest maar wel klachten?

Anders dan de twee bovengenoemde is functionele gehoorschade een afwijking van het oor zonder dat het meetbaar is. Er is mogelijk functionele gehoorschade als je nog steeds klachten hebt na een gehoortest waarin geen gemeten gehoorverlies heeft voortgedaan. Dit komt voor bij een uitval van een hersenfunctie of in het geval van een psychiatrische stoornis. Het oor werkt nog goed alleen wordt het geluid niet voldoende doorgegeven aan de hersenen. Hierdoor kunnen geluiden niet bewust worden opgepakt of is er moeite met het verstaan van andere mensen.